Yoga Asana ve Uygulaması Üzerine Öneriler

0

Her ne kadar Batı kültüründe yoga sadece duruşlardan ibaret sanılsa da yazılarımda özellikle belirtmeye çalıştığım gibi yoga bir yaşam felsefesidir. Yoga duruşları, yoga basamaklarından biridir.

Bu yazıya başlamadan önce eğer okumadıysanız şu yazılarımı da okumanızı öneririm:

Yoga Nedir?

Yoga Ne Değildir?

 

YOGA ASANARI ( YOGA DURUŞLARI )

Asana; fiziksel ve zihinsel olarak sabit, sakin, sessiz ve rahat kalabilme halidir.

Yoga asanaları; meditasyon için gerekli olan uzun süre, aynı pozisyonda rahatça oturabilme yeteneğini geliştirmek için uygulanır.

Asanalar;  enerji kanallarına ve psikolojik merkezlere odaklanan özel vücut duruşlarıdır, daha yüksek farkındalığa erişebilmek ve vücut, nefes, zihin ve ötesini keşfedebilmek için sağlam temeller oluşturur. Asanalar, vücudu kontrol etme yoluyla zihni de kontrol etme imkanı sağlar.

Başlangıç, orta düzey, ileri düzey olarak sınıflandırılır.

Dinamik ve sabit asanalar

Dinamik asana uygulamaları enerjik hareketleri içerir. Esnekliği arttırır, kan dolaşımını düzenler, kas ve eklem yapısını güçlendirir, enerji bloklarını açar, toxinlerin vücuttan atılmasını sağlar.Akciğerleri kuvvetlendirir, sindirim ve boşaltım sistemini düzenler. Genellikle başlangıç seviyesinde olan öğrenciler için uygundur. Güneşi selamlama serisi buna örnek verilebilir.

sunsalutationfinal

Sabit asana uygulamaları, orta düzey ve ileri düzey yoga uygulayıcılarına uygundur. Enerji ve zihinsel beden üzerinde daha güçlü etkiye sahip çalışmalardır. Çok ufak ya da sıfır hareket ile uygulanır, vücut bir harekette birkaç dakika kalır. Bu asanalar iç organlara, salgı bezlerine ve kaslara masaj yapar ve vücut boyunca sinirleri rahatlatır. Zihne sakinlik getirmek ve uygulayıcıyı meditasyona hazırlamak için özelleşmiş uygulamalardır.

le-principali-asana-yoga

 

YOGA ASANA UYGULAMASI İÇİN ÖNERİLER

Asana çalışmalarını yaparken aşağıdaki uyarıları dikkate almakta fayda var:

  • Nefes: Eğitmen tarafından aksi belirtilmediği sürece daima burundan nefes alınmalı.
  • Farkındalık: Bütün yoga uygulamalarının olduğu gibi asana uygulamasının özü de budur. Asana uygulamasının amacı; fiziksel,zihinsel, bedensel,ruhsal, duygusal olarak etkileşim,bütünleşme ve dengeyi sağlamak. Asanalar sadece fiziksel çalışmalar gibi görünse de farklındalık ile yapıldığı zaman birçok alanda etkili olabilir. Farkındalık; vücutta meydana gelen hislerin farkına varmak, vücudun bir bölümüne veya çakraya konsantre olmak, davetsiz olarak akla gelen her türlü düşünceyi ve duyguyu kabul etmekten geçer.
  • Rahatlama: Shavasana( ölü duruşu) çalışma sırasında yorulduğumuz her hangi bir anda uygulanabilir, ve ayrıca asana çalışmasının sonunda da uygulanmalıdır.
  • Uygulama zamanı: Asanalar günün her saatinde ( yemek üzeri hariç) uygulanabilir. Asana uygulamasına başlamadan en az 2 saat önce yemek yemeyi bırakmış olmak gerekir. Yine de asana uygulaması için en güzel zamanların gün doğumu ve gün batımı saatleri olarak kabul edildiğini söylemek isterim.
  • Yaş sınırlaması: Asanalar her yaşta insanlar için uygundur.
  • Uygulama yapılacak yer: Sakin ve sessiz bir ortamın tercih edilmesinde fayda var. Güçlü rüzgarda, soğuk havada, kirli ve dumanlı havada ve kötü koku olan yerde uygulanmaması önerilir.
  • Kıyafetler: Esnek, hafif, rahat giysiler giyilmesi önerilir.
  • Duş: Başlamadan önce soğuk bir duş almak asanaların etkisini arttırır.
  • Diet: Asana uygulaması için özel bir diyet uygulama zorunluluğu yoktur fakat doğal ve ölçülü beslenmekte fayda var. Genel inanışın aksine yoga vejetaryen diyeti zorunlu kılmaz, ancak ileri derecelerinde vejetaryen diyet önerilir.Yemek zamanlarında karnı yarım doldurmak, çeyreğini suyla doldurmak ve kalan çeyreği boş bırakmak önerilir. Ağırlık ve tembellik hissettirecek kadar değil,sadece açlığı bastırmak için yemeyi öğütler. Yemek için yaşama, yaşamak için ye prensibini önerir.
  • Zorlama: Asana uygulaması sırasında asla gereğinden fazla zorlama yapılmamalı, başlangıçta kaslarınız için zor olan hareketler zamanla sizin için kolaylaşmaya başlayacaktır.
  • Kısıtlamalar: Kırık veya çatlak kemik problemi yaşayanlar, akut enfeksiyon veya sırt-bel ağrısı çekenler, kronik rahatsızlıkları olanlar, mide ülseri, tüberküloz, kalp problemleri, fıtık gibi hastalıkları olanlar, ameliyat geçirmiş olanlar yoga asanalarına başlamadan önce bir doktora danışmalı ve bir eğitmen kontrolünde uygulamalıdır.
  • Ters duruşlar: Kalp problemi olanlar, tansiyon hastaları, damar sertliği, aktif kulak enfeksiyonu ve beyinsel kaynaklı her hangi bir rahatsızlığı olanların ters duruş gerektiren veya başın gövdenin altında kaldığı asanaları uygulamamaları gerekir.
  • Sonlandırma: Asana uygulaması sırasında herhangi bir rahatsızlık veya acı hissettiğiniz taktirde , hemen uygulamayı bırakmanız tavsiye edilir. Ağrı veya acı devam ederse mutlaka doktorunuza danışınız.

 

Yoga asana çalışmalarını uygularken çalışmalarımızı farkındalık ile yaparsak hem fiziksel hem de zihinsel fayda sağlamamıza yardımcı olur. Kendi bedeninizi en iyi siz tanıyorsunuz, uygulamalar sırasında bedeninizi dinlemeyi ve yapabileceğinizin en iyisini yapmayı öğretmelisiniz kendinize. Kimseyle yarışmadan, bedeninizi kabul ederek, farkındalıkla yapılan yoga çalışmalarının hayatınız üzerinde zamanla gelişen olumlu etkisini gördükçe daha güzel bir hayatın kapılarını araladığınız için kendinize sonsuz teşekkürler edeceksiniz.

Hayatınızı daha da  iyileştirmek için bir karar vermiş olmalısınız ki bu yazıyı okuyorsunuz, ilk adımı attığınıza yani sorgulamaya, araştırmaya başladığınıza göre devamının gelmesi için hiç bir engeliniz olmadığını da hatırlatmanız lazım kendinize.

Sevgi, umut ve cesaret sizinle olsun…

 

( Faydalanılan kaynak kitap: Asana Pranayama Mudra Bandha by Swami Satyananda Saraswati / Bihar Yoga)

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here