URFA’DA GÖRÜLECEK YERLER

2

Urfa ’ya senelerdir hep gitmek isterim, en sonunda uzun seyahatimin ardından Türkiye’ye döndüğümde Gezginin Ayak İzleri Cüneyt’in daveti ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın sponsorluğu ve misafirperveliği ile 8 gezgin arkadaşla birlikte bu güzel şehri gezip görme şansım oldu.

Urfa’da nerelere gidilir, neler yapılır benim gözümden anlatayım sizlere, belki de bir sonraki tatilinizde rotanız Urfa olur, neden olmasın. Hatta bu şehre doyamayıp tekrar geleceğim buralara diyen bendeniz ile Urfa sokaklarında karşılaşıverirsiniz belki de:)

ŞANLIURFA MÜZESİ

Türkiye’nin en büyük müzesi Şanlıurfa’da yer alıyor. Müze hakkında detaylı yazıma buradan ulaşabilirsiniz: Şanlıurfa Müzesi

urfa müze

BALIKLIGÖL

Balıklıgöl bir diğer adıyla Halil-ül Rahman gölü Urfa’nın güneybatısında yer alır. Şanlıurfa’nın en çok turist çeken bölgesidir.

Rivayete göre zamanın kralı Nemrut’a ve putlara inanan halka karşı gelerek tek Tanrı inancını savunan Hz.İbrahim ,  kral Nemrut tarafından ateşe atılır. Birden bir mucize gerçekleşir, ateş suya, odunlar balığa dönüşür. İbrahim bir gül bahçesine düşer, düştüğü yere Halil-ül Rahman gölü denilmiş. İbrahim’e inanan ( ya da sevgilisi olduğu söylenen) Zeliha’da kendini ateşe atar. Zeliha’nın düştüğü yere de Aynzeliha gölü denilmiştir.

balıklıgöl

urfalı

Balıklıgöl’deyken duyduğum bir başka rivayet ise gölde yüzen yüzlerce balığın arasındaki altın sarısı renkte olan balığı bulursan dilediğin dilek gerçek olurmuş. Vaktim olsaydı bütün gün oturup balıkları izler, hayallere dalardım, kimbilir belki de altın sarısı balık bana da görünürdü, siz görürseniz benden de bir selam söyleyiverin.

13644342_10154364541262700_2093437953_n

GÖBEKLİTEPE

Dünyanın en eski tapınağı. Tarihi günümüzden 12bin yıl kadar önceye, çanak çömleksiz neolitik çağa kadar uzanır. Yani Stonehenge’den 7000 yıl, Mısır piramitlerinden 7500 yıl daha önce.

Stitched Panorama

İnsanoğlunun çanak çömlek yapımından, tarımsal faaliyetlerden önce tonlarca ağırlıktaki insan silüetli taşlar inşa ederek bir tapınak oluşturması inancın insan toplumundaki yerini gösteriyor ve insanların çiftçilik ve hayvancılık için değil Göbeklitepe gibi dini merkezlerde sürekli biraraya gelmeleri sonucunda yerleşik hayata geçtiklerinin ilk göstergesi olması açısından büyük önem taşıyor.

göbekli tepe

 

HARRAN OVASI

Şanlıurfa’nın güneydoğusundan başlayıp Suriye sınırına kadar uzanan bölge, toprağının verimliliğiyle bilinir. Harran ovasında önemli ticaret yollarının üzerinde yer alması nedeniyle zengin bir kültür birikimine de sahiptir.

harran7

Harran

Harran ovasını güzel yapan görüntülerden biri de topraktan yapılan geleneksel Harran Evleri’dir. Bölgede tüm yerleşimlerin topraktan Harran evleri olması için varolan diğer evler yıkılmakta, dönüşüm gerçekleşmekte. Halkın da bu uygulamaya dair şikayetleri var tabi.

harran 3

harran1

Tarihin ilk üniversitesi olarak bilinen Harran Üniversitesi de bu bölgede yer almaktadır.

harran medresesi

Harran; ilginç hikayeleriyle sohbet edilesi güzel insanı, arı kovanı şeklindeki evleri, barındırdığı tarihi dokusu ile Urfa’da beni en çok etkileyen bölge oldu. Bir sonraki gidişimde Harran ovasında bir süre konaklamak için planımı yapacağım ki orada insanlarla yarım kalan sohbetlerime devam edebileyim.

harran4

Bulutsuzluk Özlemi’nin Harran ovası isimli bir güzel şarkısı çalsın arkadan siz bu yazıyı okurken 🙂

SIRA GECESİ

Urfa’ya gelip de olmazsa olmazlarından olan sıra gecesine katılmadan olmazdı tabi. Sıra gecesi Urfa halk kültüründe olan müzik, muhabbet ve edebiyatın birleştiği geceler.

Bol müzikli, bol yemekli, bol eğlenceli güzel bir akşam geçirdik biz. Sıra gecesi için bizi ağırlayan Cevahir Han’a misafirperveliğinden, benim için vegan yemekler hazırlayan aşçısından ve bu konuda çok titiz davranan garsonlarından ötürü çok teşekkür etmek isterim bu yazıda. Ha bir de bana ve Tuğçe’ye ayrılan etsiz çiğ köfte için de ayrıca teşekkürler. Oralara giderseniz sıra gecesi için bu güzel mekanı gönlüm rahat öneririm size.

sıra gecesi

çiğ köfte

HALFETİ

Halfeti Urfa’da size Urla’ya gelmişsiniz havası yaratan “yavaş şehir” ünvanına sahip bir şehir. Şehrin eski yerleşim bölgesi Birecik Barajı’nın yapımı ile sular altında kaldığı için yerleşim şimdiki bölgesine taşınmış.

halfeti6

halfeti

Fırat nehri sularının altında kalan şehir “kayıp kent” ya da “saklı cennet” olarak anılmaya başlanmış. Halfeti’de bu güzellikleri görmek için tekne turuna katıldık, saatlik kişi başı 10 tl civarı bir ücrete pek keyifli bir gezintiye çıkıyorsunuz.

halfeti 1

halfeti 7

Eşkiya filminin çekildiği yerlerden biri olan şimdi sular altındaki Savaşan köyü’nü de gördük bu tekne turunda. Köyde şuanda Ali amca haricinde yaşayan kimse yok, tekne turunuza kısa bir mola verip Ali amcanın yanında bir çay, kahve içmenizi, Ali amcanın sohbetini dinlemenizi öneririm.

halfeti 8

halfeti 2

Urfa aklımda kalan, doyamadığım , mutlaka tekrar gelmem gerek dediğim şehirlerden birisi. Mezopotamya topraklarının çok eskilere dayanan tarihini bu bölgede yoğun olarak hissediyorsunuz. Yemek kısmına ben hiç değinmedim, lakin et yemediğim için bu konuda söyleyecek pek bir sözüm de yok doğrusu, onu yazacak gurme arkadaşlar olacaktır elbet, işi ehline bırakmalı 🙂

Bu yazıyla Urfa ziyaretine vesile ya da yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

İyi seyahatleriniz olsun efenim 🙂

 

 

2 YORUMLAR

  1. Öncelikle şehrimizi tanıttığınız için teşekkürler.Gerçekten de görülesi bir şehir.Musade ederseniz size birkaç sorum olacak;bütün gezilerinizi sponsorlar sayesin de mi gerçekleştiriyorsunuz ? Bu bağlantıları nasıl sağlıyosunuz?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here