TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MÜZESİ

0

Türkiye’nin en büyük müzesi nin Şanlıurfa’da yer aldığını biliyor muydunuz ? Mezopotamya topraklarının geçmişine doğru bir yolculuğa hazır olun…

ŞANLIURFA MÜZESİ

urfa müze

Urfa, Cilalı Taş Devri’nden beri yerleşimin olduğu bir bölge. Zengin bir tarihe sahip olan Urfa bölgesinde Harran ,Göbeklitepe ve diğer bir çok eski iskan mekanlarında yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan eserler bu müzede sergilenmekte. Türkiye içerisinde en çok kazı yapılan bölgenin Urfa olduğu bilgisini eklemekte de fayda var.

Urfa bölgesindeki ilk arkeolojik müze 1969 yılında kuruluyor. Balıklıgöl yakınlarındaki  Haleplibahçe bölgesinde 200 metrekarelik alana kurulan şimdiki Şanlıurfa Müzesi ise 2015 yılında halkın kullanımına açılıyor.

2015 yılında açılışı gerçekleştirilen Şanlıurfa Müzesi 57bin metrekarelik alan ile “Türkiye’nin en büyük müzesi” ünvanına sahip.  24bin metrekare alan içerisinde 3 katlı Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, 33 bin metrekare alanda Edessa Mozaik Müzesi bulunuyor. İçeriğinde kültür ve sanat merkezi, amfi tiyatrosu,kafeteryası, hediyelik eşya reyonları,otoparkı ile toplamda 200 bin metrekarelik alana sahip bir müze.

Tüm bu sayılar, metrekareler bir yana, Şanlıurfa Müzesi dekor olarak şimdiye kadar gördüğüm en güzel müzelerden birisi. Müzede ilk çağlardan başlayarak kronolojik sıralama ile sergilenen eserler, eski çağlara ait canlandırmalar, kullanılan balmumu insan heykelleri müzeyi gezerken sizi bir tarih yolculuğunun içerisine alıyor.

PALEOLİTİK DÖNEM

Paleolitik Çağ yani Yontma Taş Devri adıyla bildiğimiz 2 milyon yıl önce başlayıp 10.000 yıl önce biten dönemle başlıyor müze. Paleolitik dönem; insanın yiyecek üretmeyi bilmediği, avcılık ve toplayıcılıkla yaşadığı, henüz alet yapımında çok ileriye gidemediği dönemler.Kapıdan girdiğiniz ilk anda yanda ateş yakmaya çalışan adamı, sonra ava çıkmış bir diğer adamı, biraz ileride avlanmış hayvanın derisini yüzmeye çalışan kadını görüyoruz.Müzedenin içerisinde ilerledikçe o döneme ait kazılardan çıkarılan eserleri görüyorsunuz.

müze1

müze2

Müzede MÖ 9500 yıllarına tekabül eden Dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk eseri olan Balıklıgöl heykelini de görme fırsatını buluyorsunuz.

balıklıgöl heykeli

NEOLİTİK DÖNEM

Neolitik Çağ yani Cilali Taş Devri adıyla bildiğimiz MÖ 8000-5500 yılları arasındaki dönemle devam ediyor. Neolitik dönem; insanların yerleşik hayata geçtikleri, tarımı öğrendikleri, üretimin başladığı, ateşte pişirerek çanak çömlek yapmaya başladıkları ve ticaretin başladığı, mülkiyetin ve sahiplenmenin başladığı yani ilk kapitalist tıkırdanmaların, açgözlülüğün başladığı dönem. Müzede bu döneme ait sergilenen çeşitli aletler, çanak çömlekler, takılar ve sanat eselerinin yanında buğday öğüten kadın, dereden çömlekle su getiren adam , Göbeklitepe ve Nevali Çori canlandırmaları ve imitasyonları bize dönem hakkında bilgi verirken o çağlarda güzel bir gezintiye çıkmışız havası yaşatıyor.

müze3

müze11

 

göbeklitepe maket

KALKOLİTİK DÖNEM

Kalkolitik Çağ yani Bakırtaş çağı adıyla bildiğimiz MÖ 5000-3000 yılları arasındaki döneme ait eserleri ve canlandırmaları görüyorsunuz müzede ilerledikçe.

TUNÇ ÇAĞI

Tunç çağı ya da Bronz çağı adıyla anıla MÖ 3000-1000 yılları arasındaki döneme ait sergilenen eserlere geliyor sıra.

DEMİR ÇAĞI

Demir Çağı MÖ 9.yy’da başlayan demirin çeşitli alet ve silah yapımında kullanıldığı dönemi temsil eder. Bu döneme ait sergilenen eserlerin yanında canlandırılan cam yapım atölyesi de o döneme ait güzel bir örnek olarak sunulur.

müze27

İSLAMİ DÖNEM

İslami Dönem ile devam ediyor müze. Peygamberler şehri olarak bilinen Urfa’da, Hz İbrahim’in hikayesini anlatan 360 derecelik video gösterisini izleme imkanı da sunuluyor.

videosunum

EDESSA MOZAİK MÜZESİ

Haleplibahçe müze kompleksinin içerisinde Edessa Mozaik Müzesi de yer alıyor. 35 yıl önce yurt dışında kaçırılan ve ABD’deki Dallas Sanat Müzesi’nde bulunmuş olan Orpheus Mozaiği de Türkiye’ye geri getirilerek doğduğu topraklar olan Urfa’da bu müze içerisinde sergileniyor.

müze35

müze33

müze34

müze32

 

Tarihe, arkeolojiye ilginiz olmadığını düşünüyorsanız bile bu müzeyi gezerken bu fikriniz değişebilir. Tarih içerisinde güzel bir seyahat etme fırsatını kendinize hediye edin ve Urfa ziyaretinizde Şanlıurfa Müzesi’ni gezilecek yerler listenize ekleyin derim.

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here