Seyahat Hazırlıkları – Rota Avrupa

22

Her yeni seyahat öncesi bir heyecanın yanında bir sıkıntı da sarıyor beni; şimdi gel de seyahate hazırlan diye söylenmeye başlıyorum. İşin en yorucu kısmı bu seyahat hazırlıkları. Bazen öyle sıkılıyorum ki bu süreçten “ ya otur evinde, kitabını oku, yoganı yap, mutfağında güzel güzel yemekler yap, akşam git kordona çimlere oturup arkadaşlarınla laklak yap, kedicinle sarmaş dolaş uykulara dal, ne işin var orada burada be kadın” diye söylenirken buluyorum kendimi. Ama insan kurtlu olmayagörsün, yolların tadını bir kez tatmayagörsün; hem söylene söylene hem de neşeyle şarkılar söyleye söyleye çantamı hazırlarken, harita üzerinde rota belirlerken, kalacak yerler için internette dolanırken buluveriyorum kendimi.

Seyahat öncesi hazırlık süreci bu sefer biraz daha zor oldu benim için;tekrardan evi kapatma, eşyaları kolileme, yeniden evsiz kalma, yeniden bir yere ait olmama sözle söylendiği kadar kolay olmuyor aslında. İnsan hem yollarda olmayı, gezmeyi , görmeyi,öğrenmeyi isterken hem de bir yeri yurdu olsun, kitaplarını koyacak bir kitaplığı olsun, kitaplarını okuyacak bir koltuğu olsun, döndüğünde uzanacak bir yatağı olsun isteyebiliyor. Her seçimin bir diğerinden vazgeçiş olduğunu biliyorum ve kararsızlık içinde mutsuz olmaktansa mutlu olacağıma inandığım bir yolu seçiyorum; uzun olacağına inandığım bir seyahate adım atıyorum.

Bu seferki rotam öncelikle Avrupa. Seyahatime Avrupa’nın ve Tekirdağ’ın güzide ilçesi Malkara’dan başlıyorum 🙂 Gırgıriye’de Baryam’ın Güllü’ye verdiği sözü hatırlar mısınız ? ( “e”ler ince okunur 🙂 )

Baryam: Gezdireyim sana bütün Avrupa’yı

Güllü: Avrupa’yı ha

Baryam: Taaabi ya… Eeedirne, Çorlu, Teeekirdağ, Keşan… Dolaşalım bütün Avrupayı arabaylan anasını satim

Güllü: Beeen de satayım be

Avrupa seyahatine Yoldaki ile birlikte Keşan ile devam ediyoruz 🙂 Keşan’dan Selanik’e otobüsle geçiyoruz.Dedelerimin köyü Langaza’ya bir uğrayayım artık diyorum. Sonrasında feribotla İtalya, oradan Fransa, Hollanda, Sırbistan, Karadağ. Şimdilik 2 ayımızın rotası bu gibi, her an değişebiliyor tabi 🙂 Euro bizi tokatlamadan bu seyahati bitirebilirsek, biraz Türkiye’de dinlendikten sonra daha uzun bir seyahat için yola çıkmayı planlıyoruz.

Gökhan’ın yıllardır hayallerinde olan yol Santiago de Compostela’yı yürümek, ardından benim yıllardır hayallerimde olan Endülüs’ten Afrika’ya denizden geçmek ve hayallerimin ülkesi Afrika’ya doğru yola çıkmak rüyamız. Fas’ta Sahra çölünün, Mısır’da oryantal eğitiminin , Tanzanya’da Kilimanjaro’ya tırmanmanın, Kenya’da çocuklarla oyunlar oynamanın hayallerini kuruyorum. Umarım hayallerimi gerçeğe dönüştürecek sponsorluklar bulabilirim. 40 kere söylersem olur mu ki? 🙂

Peki seyahat öncesi ne hazırlıklar yapıyorum?

1- Seyahat Çantası Hazırlama

Ne yalan söyleyeyim bu süreçte çok da iyi olduğumu söyleyemem 🙂 Daha önce Avustralya’dan 24,5 kilo çanta ile çıkmış insanım ben, yolda çanta 15 kiloya düşmüştü Yoldaki sağolsun 🙂 Eşyaların bir kısmını da yolda bırakmak zorunda kalmıştım tabi.

Bu sefer böyle olmasın istedim. Baktım Gökhan 3-5 kıyafetle hazır, benim önümde bir kıyafet yığını duruyor. Önce Gökhan’ın iknalarıyla, sonra da Adım Adım Seyahat Güneş’e görüntülü bağlanıp onun iknalarıyla kıyafetleri azalttım, aşağıdaki listede karar kıldık:

  • 2 şort
  • 5 askılı t-shirt
  • 2 yarım kollu t-shirt
  • 1 uzun kollu t-shirt
  • 1 uzun kollu gömlek
  • 1 kısa 1 uzun tayt
  • 1 yürüyüş pantolonu
  • 2 bikini
  • 2 elbise
  • 1 yağmurluk

Bir küçük kozmetik çantası hazırladım: şampuan, duş jeli, sabun, yüz yıkama jeli, diş fırçası, diş macunu ( hepsi ufak seyahat boyutlarında)

Bir küçük makyaj çantam, bir epilatör, bir sandalet, bir spor ayakkabı, bir parmak arası terlik, birkaç iç çamaşırı, 2 buff, 1 uyku tulumu, 1 yoga matı, 1 fener, 1 koli bandı ( o neden demeyin, buz gibi üfleyen tren/otobüs havalandırmalarını kapatırken, gözünüze vuran güneşten kurtulmak için şaldan perde yaparken, onun için bunun için, bir gezginin çantasına bulunması gereken önemli bir şey koli bandı:) )

 

Buraya kadarlık kısmı 10 kilo falan tutuyor, teknolojik alet çantası da girecek bu çantanın içine. Bilgisayar, fotoğraf makinesi, power bank, bluetooth hoparlör,1 kitap, 1 defter derken çantanın toplam ağırlığı 15 kiloya vardı yine. Bir önceki seyahatlerde teknolojik alet çantası haricindekilerin en az 15 kilo tuttuğunu varsayarsak benim için büyük bir başarı bu çanta.

Çantamı sadece ihtiyaç dahilinde tutmaya, ihtiyacım olandan fazlasını almamaya özen gösterdim. Ben biraz süs seven bir kadınım, siz belki benden daha azını hazırlayabilirsiniz.

Önemli olan kıyafetleri hafif, kolay katlanabilir, ihtiyacın kadar seçebilmek ve teknolojik ürünleri de mümkün olduğunca küçük, seyahat boyutlarına uygun seçebilmek.

2- Seyahat Rotası Çizmek

Hiç rotasız yola çıkmayı da tercih edebilirsiniz tabi ama bu seyahat için sadece 2 ay ayırabildiğimiz için ve gideceğimiz yer Euro’nun memleketi Avrupa olduğu için önceden rota belirlemekte maddi açıdan fayda var diye düşündüm.

Rota çizerken önce bir çıkış noktası belirliyorum, bu seferki Selanik idi. Sonrasında Google maps’ten kendimce güzel olduğuna inandığım bir hat çekiyorum ve başlıyorum araştırmaya bu yerler ile ilgili bloglar var mı, ulaşım nasıl sağlanır, kalacak yer açısından maddi olarak uygun yerler var mı gibi bilgileri araştırmaya. Rota üzerindeki şehirleri, ilçeleri google’dan aratarak fikir sahibi olmaya çalışıyorum.

Oralara gitmiş birkaç arkadaşım varsa onların fikirlerini dinliyorum, onları önerilerine çok önem veriyorum. Bazen defalarca rota değişiyor, bazen yol öncesi bazen yol sırasında rotada değişiklikler yapabiliyoruz. Yoldayken karşıma çıkan insanların seyahat rotalarımı değiştirmemde çok etkisi olmuştur şimdiye kadar.

3- Ulaşım, uçak bileti

Türkiye’den çıkışımız otobüsle olacak, Keşan’dan Selanik’e giden birkaç otobüs firması var. Biz biletimizi Kamil Koç’tan aldık. Yunanistan’dan İtalya’ya geçişimiz de feribot ile olacak.

Seyahat sırasında iki uçuş planımız var, Hollanda’dan Sırbistan’a, Karadağ’dan Türkiye’ye. Bu uçuşlarımızın biletlerini almak için Turnacom sitesini kullanıyorum ben. Hem fiyatları uygun buluyorum, hem de aldığım uçuş puan olarak da geri dönüyor.

Turna.com’a aşağıdaki fotoğrafa tıklayarak üye olabilirsiniz.

4- Konaklama Rezervasyonları

Çoğu ülke, girişteki pasaport kontrolü sırasında nerede kalacağınızı sorar. Bu genellikle havaalanı kontrollerinde oluyor ama yine de ülkeye girerken en azından ilk 1-2 geceyi rezerve etmekte fayda var diye düşünüyorum.

Booking.com bizim ülkemizde çalışmasa da yurtdışındaki rezervasyonlar için hala gönül rahatlığı ile kullanabildiğimiz bir website. Ben booking.com’tan yapacağım alışverişleri Artıway üzerinden yapıyorum ki konaklama ücretinin %4’ü bana geri dönsün, damlaya damlaya göl oluyor sonra o geri dönüşler.

Artıway’e aşağıdaki fotoğrafa tıklayarak siz de üye olabilirsiniz.

Konaklama için hostel, otel, airbnb gibi seçeneklerin yanında couchsurfing gibi bir güzellik de var. Bu site sayesinde dünyanın bir çok yerinde sizi hiçbir beklentisi olmadan misafir etmek isteyecek kişilerle tanışabiliyorsunuz. Couchsurfing sitesinde bir ev sahibine gitmeden önce ya da bir misafiri seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kaşı/ gözü değil referansları. Yazılan referansları detaylıca okumakta, varsa arkadaşın facebook profilini incelemekte fayda var.

Seyahat planımdaki şehirleri couchsurfingten aratıp iyi olduğuna inandığım kişilere istek yolladım, bakalım bunların kaçı kabul edecek kaçı reddedecek göreceğiz. ( Bu iş için 1-2 gecenizi ayırmanız gerekebilir.)

5- Blogları okumak

Seyahat öncesi benim en severek yaptığım şey bu kısım sanırım. Gitmeyi planladığım şehire daha önce hangi bloggerlar gitmiş ve şehir hakkında, gezilecek görülecek yerler hakkında , yenilecek yemekler hakkında neler demişler okuyup, beğendiğim kısımları defterime not alırım.

Google’a “Avrupa gezi” , “Avrupa gezi rehberi”, “Avrupa gezilecek yerler” , “Avrupa seyahat” yazıp bir sürü bloğa ulaştım ve öneriler içerisinde aklıma yatanları tek tek not aldım.Ufak bir defterim var,  Avrupa’da Gezilecek Görülecek Yerler başlığı altında kendimce ufak notlar aldım.

Balkanlar gezi için Sırbistan’da yaşayan blogger arkadaşımız Adım Adım Seyahat Güneş’e güvendim, daha hiç araştırma yapmadım. Yolda vakit buldukça ona da bakacağım.

6- Seyahat Alışverişi

Seyahat öncesi alınacak bir sürü şey oluyor. Outdoor malzemeler için sponsor olacak bir firma bulamadık, hal böyle olunca Decathlon’dan kendi kendimize yaptık bütün alışverişimizi.

Seçtiğim ürünlerin özellikle teri emen, hafif, katlanabilir, rahat olmasına özen gösterdim. Sandalet, T-shirt, tayt,uyku tulumu, yağmurluk, günlük çanta, sıtçantası yağmurluğu gibi bir çok ürünü Decathlon’dan uygun fiyata aldık.

Ayrıca İzmir Alsancak’ta Abba Çanta Diyarı diye ufak bir dükkan var, biz bu dükkanda çok güzel çantalara denk geliyoruz. Günlük bel çantalarımızı her ikimiz de buradan aldık, göz atmanızı öneririm.

Outdoor ürünleri seçerken amacınız doğrultusunda ürün bakmanız gerek. Eğer uzun yol yürüyecekseniz ona uygun ayakkabı, eğer kamp yapacaksanız ona uygun ekipman, eğer dağ yürüyüşü yapacaksanız ona uygun kıyafet, ayakkabı almalısınız. Ama hepsinin ortak özelliği taşınması kolay olmalı 🙂

Kozmetik ürünler için Watsons ve Gratis’te seyahat boyu ürünler var, ya da kullandığınız özel ürünler içine koyabileceğiniz seyahat boyu kaplar var. Çok işime yarıyor bunlar, 50-100 gram ufak ürünler taşımaya özen gösteriyorum genelde.

 

Seyahatin tüm hazırlıklarını bitirdikten sonra ve sevdiklerime sarılıp vedalaştıktan sonra artık hazırım yola. Bakalım bu seyahatim bana neler öğretecek. Seyahatimin detaylarını aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

www.facebook.com/gezginyogini

www.instagram.com/gezginyogini

Daha bol fotoğraf için ve hedefler için “Timeset” uygulamasını indirip “Gezgin yogini” hesabımı takip edebilirsiniz.

Okuyanlara fikir vermesi açısından harcamaları tek tek not alacağım, bakalım Euro amca bizi sevecek mi? 🙂 3 kuruş  parayla çıkmaya cesaret ettiğimiz bu yolda güzel dileklerinizi bizden esirgemeyin olur mu:) Bu güzergahlarda tanıdıklarınız varsa ve bizleri ağırlamak isterse seve seve tanışmak isteriz.

Adios

Önceki seyahat yazılarımı okumak isterseniz:  SEYAHAT

 

22 YORUMLAR

  1. Merhaba. Ben ve eşim 10 günlük İtalya turumuzun bugün sonuna geldik. Yeme içme ve ulaşım konusunda backpacker ruhunu taşımaya devam ediyoruz. Kişisel tavsiyelerim, Roma’da Trastevere bölgesinde konaklayın. Hem Vatikan’a ve Roma merkezine ( bütün cazibe merkezlerine) yürüyüş mesafesinde hem de kendisi inanılmaz güzel bir bölge ve geceleri çok keyifli oluyor. Diğer bölgelerde konaklamayı düşünmeyin bile derim. Kilo ile pizza satan dükkanlar var. Alice isimli olan zincir tavsiyemdir. Ürünleri çok kaliteli ve lezzetli. Fiyatları da digerlerinden nispeten daha uygun. Kişi başı 1.70-2 euroya karnımız doydu. Yine süper marketlerde uygun fiyata güzel ürünler bulunuyor. Ekmekler ve peynirler çok lezzetli ve dışarıya göre çok daha ucuz. 70 cl şaraplar da markette 2-5 euro arasında. 2 euro ve daha aşağısında bir rakama 2 kişilik 2 öğün makarna hazirlayacak pesto soslar var. Makarnanin paketi de 0.90 eurodan başlıyor. Ve dışarda yiyeceğiniz makarnadan hiçbir farkı yok. Suya para vermeyin. Bologna haricinde ( roma, floransa, genzano, nemi, ve venedikte) çok sık çeşmelere denk geleceksiniz. İtalya’da musluk suyu içilebiliyor. İtalo hızlı tren sitesini takip ederek çok uygun fiyata (uçak bileti mantığında) diğer şehirlere hızlı trenle geçebilirsiniz. Örneğin Venedik’ten Bologna’ya italo hızlı tren firması ile kişi başı 9,90 euroya gittik. Firma sorunsuz ve dakik çalışıyor. Ücretsiz Wifi imkanı da var. Roma, Genzano, Nemi, Floransa, Venedik ve Bologna ile ilgili sorularınız olursa, cevaplamaya çalışırım. Şimdiden iyi yolculuklar. 🙂

  2. İtalya’ya gidiyor ama Roma’yi es geçiyorsunuz sanırım. Roma olmadan İtalya’yi gördüm demek olmaz. Şiddetle görmenizi tavsiye ederim. Hayat pahalılığı da İtalya’nin her yerinde aynı. Hatta Roma diğer şehirlere kıyasla daha ucuzdu. Ve hiçbir İtalyan şehri Roma kadar tarih ve sanat dolu değil. İtalya’da her şehrin kendine has bir dokusu, sanatı ve yaşam kültürü var ama Roma bambaşka. Rotanıza eklemenizi öneririm. Ayrıca Roma’dan diğer şehirlere ulaşım size daha uygun fiyata gelebilir. Seçenek çok fazla. 🙂

  3. Merhaba yolunuz açık olsun. Santanderden santiago de compoatelaya hac yolunu yurudum. Çok keyifli bir yürüyüş oldu. Yol boyunca çok ucuza bazen de bedava kalabileceğiniz hoteller var hacılar için. Yalnız başlarken karne alın onu görmek istiyorlar. Iyi geziler Seda Shambhavi

  4. Merhaba,
    Gelecek sene aynı şekilde birkaç aylık avrupa seyahatini bizde eşimle düşünüyoruz. Ancak kafamızı en cok kurcalayan konu: vize. Çünkü 3 ay kadar farklı avrupa ülkelerinde olucaz ve ne zaman nerden nereye geçeceğimiz belli olmadığı için bunları belgeleyemeyecegiz. Bunun için nasıl bir yöntem önerirsiniz? Vize olayını siz nasıl hallettiniz? Size iyi yolculuklar ve eğlenceler!=)

    • Merhaba, daha önce vize yoksa direk 3 aylık kalma hakkı vermeleri zor zaten. Biz 4 ay içerisinde 30 gün kalış hakkı alabildik. Her biri için kalacak yer göstermedim, ilk girişim için gösterdim ama uçak bileti rezervasyonları gösterdim. Dilekçe yazıp dilekçede anlattım uzun süreli vize talep ettiğimi, biraz şans işi sanırım. Bol şans size.

  5. Pazartesi bende 22 günlük bir seyahate çıkıyorum viyanadan başlıcak. Ve inan hiç plan yapmadım. Trenle dolaşıcam ve rotamı orda belirleyeceğim. Kalacak yerleride orda ayarlarım diye düşünüyorum. Hatta bazı yerlerde hamak yada tulumda yatarım diyorum (mümkün mü?) Boncuklarım var birsürü bileklik kolye yapıp bana yardımcı olanlara hediye edicem eğer 2.el pazarı varsa bi gitar alıp sokakta çalıcam (bira veya yemek parası çıkar belki:) yani açıkçası bilmiyorum benimkisi geziden çok bir yolculuk bir kendini tanıma kendime yaptığım bir seyahat olacak gibi. Çaresiz kalmam diye.düşünüyorum ama korkmam gereken bişey var mı? İlk deneyime bukadar rahat başlamak doğru mu? Daha çantama 1 parça bile koymadım işte. Düşüncelerimi uygulayabilme de sorun yaşıyacağımı hiç.düşünmedim. çünkü hep güzel düşünceler. Güzel dünyanın her yerinde güzeldir sanırım.. bana da size de bizler gibi olanlara bol şans. İyilikler hep bizimle kalsın. Yolu bilmemek yolumuzun olmamasından herzamn iyidir… sevgiyle..

    • Merhaba, çok güzel bu kadar heyecanlı ve cesur olmak bence. Ancak şunu söylemem gerek sanırım Avrupa’da kalacak yerler özellikle bu dönemlerde çok pahalı, önceden ayarlamak çok daha mantıklı ama çadırda, hamakta kalırım diyorsan dünya senin zten, gez dolaş keyfine bak, iyi eğlenceler 🙂

  6. Merhaba, ben de 2 aylık Avrupa turunun 15. Günündeyim. Avusturya goller bölgesi ile başladım, sonra Viyana praq simdi berlin deyim yarın Hamburg a gececem sonra 20 gün kuzey (İsveç Norveç İzlanda) sonra Ağustos ayı boyunca Portekiz ispanya Fransa isvicre. Bu rotayla ilgili tavsiyeleriniz varsa cok sevinirim. Sizin rotanızın benzerini 3 yıl önce araba ile yapmıştım. İhtiyacınız olursa deneyimlerimi paylaşabilirim. İçimdeki durmana duygusuna biraz daha cesaret verdiniz. Teşekkür ederim. Su anda hey yıl 2 ay modundayim. İsimi bırakacak kadar cesur olamadım. Umarım onu da yaparım bir gün. İyi yolculuklar.:)

    • Merhaba, rotanız harika, ben henüz o bölgelerde bulunmadığım için size tavsiyede bulunamıyorum. iyi seyahatler dilerim, umarım her şey yolunda gider, güzel anılarla dönersiniz. Bol şans

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here