En Çok Sorulan Sorular

12369901_10153153399151746_602100333_o

1- Bu değirmenin suyu nereden geliyor ? Gezecek parayı nereden buluyorsun?

Seyahate çıkma amacım yoga ve meditasyon alanında kendimi geliştirebilmek,  eğitimler alabilmek ve aldığım eğitimleri öğretebilecek bir yoga eğitmeni olabilmekti. Yola çıkmaya karar verdiğimde o zamana kadar çalıştığım mühendislik mesleğimden kenara atabildiğim bir birikimim yoktu ve kredi çekerek yola başladım. Daha sonra Avustralya’da bir yıl çalışarak biriktirdiğim para ile seyahatlerime devam ettim.

Şimdi çok severek yaptığım mesleğim olan yoga eğitmenliği ve seyahat blog yazarlığından gelen kazancım ile seyahat ediyorum. Önceliklerim değişince kazandıklarımı gerçek amacım doğrultusunda biriktirebilmeyi öğrendim. Düşük bütçeyle ve gönüllü çalışma programlarına katılarak seyahat etmeyi tercih ediyorum. Ne yazık ki henüz bir sponsorum yok.

2- Gezmeye nasıl karar verdin, nasıl başladın? Korkmadın mı yalnız, kadın başına yola çıkarken?

Gezmeye nasıl karar verdiğimi sayfamdaki hakkımda bölümünde yazdım, buradan bakabilirsiniz.

Korkmadım mı ? Korktum evet, ben de sıradan bir insanım ama kendimle ilgili hesaplaşmalarımı yaptım, planlarımı yaptım ve kararımı verdim ben. Cesaret korkusuz olmak demek değil, korkularına rağmen ilerleyebilmektir. ( yola çıkmadan önceki kafa karışıklığımı, korkularımı şuradan ve buradan ve bir çok yazımdan… okuyabilirsiniz. Zannediyorum ki bir çoğunuzun yaşadığı ruh durumuyla çok benzerlikler içeriyordur.)

3- Kaç kişilik bi ekiple geziyorsunuz ?

Gezmek için bir ekibim yok, belirttiğim gibi tek başıma çıktım ben yola, seyahatlerimi yalnız başıma gerçekleştirdim, gerçekleştiriyorum. Bazen yolda tanıdığım insanlarla beraber bir süre seyahat ettiğim de oldu tabi ama yola çıkışlarım yalnız oldu.

 4- Ben de sizinle gezebilir miyim?

Bu tarz soruları çok alıyorum ama ne yazık ki böyle bir amacım ve planım yok. Şu aşamada gezi turları falan düzenlemiyorum, ben seyyahım, geziyorum…

 

5- Ben de sizin gibi gezmek istiyorum fakat yabancı dilim yok, sizce sorun olur mu?

Şimdi açık konuşmak istiyorum; bana sorarsanız hiç ingilizcenin olmaması evet bir sıkıntı.

Gezerken gezdiğin ülkenin kültürünü, yaşantısını, seyahat ettiğin toprakların felsefesini anlayabilmek önemli benim fikrimce, tamam gittiğiniz, gideceğiniz ülkelerdeki insanların ingilizceleri olmama ihtimali çok yüksek ama bulacağınız dökümanlar, rehberler, kitaplar, çevirmenler hep ingilizce odaklı olacak. Bir Fransız ya da Alman olsanız İngilizce bilmeden de gezersiniz diyebilirim çünkü birçok yerde Almanca, Fransızca rehberler, kitaplar da bulabilirsiniz. Ama Türkçe ; yurtdışında size fayda sağlayabilecek bir dil değil. Ha yemek siparişi vermeyi, trene binmeyi, çat pat o nerede bu nerede demeyi öğrenirsiniz, adı “gezmek” olarak gezersiniz ve facebooka fotoğraflarını falan koyup hava atarsınız o ayrı. Ama gezdiğiniz yeri tam olarak anlayabilmek için İngilizce’ye ihtiyaç var, mükemmmel ingilizce demiyorum ama orta düzey İngilizce gerekli benim fikrimce. Ama çok az dil bilerek işaret diliyle, mimiklerle anlaşarak gezebilen çok insan gördüğümü de itiraf etmem gerek 🙂 Aslında bu da bir bahane değil yani…

 6- Farklı ülkelerde yemek konusuda sıkıntı yaşıyor musun?

Evet çok sıkıntı yaşıyorum , çünkü ben et ve hayvansal ürünleri tüketmiyorum. Bu yüzden birçok yerde derdimi anlatmak zor olabiliyor. Ama çözülemeyecek sıkıntılar değil bunlar.

Yemeklerin temizliğine gelince; bunu aklınıza bile getirmeden sokaktan yiyin rahat rahat, tek şart : asla açık su içmeyin ve çeşme suyu içmeyin…

 7- Asıl mesleğin ne?

Mühendislik eğitimi aldım ve 4 seneye yakın bir süre bu alanda çalıştım. Ama şu andaki mesleğim yoga eğitmenliği.

Ayrıca çocukluğumdan beri yazı yazmak istemişimdir, bir kitap çıkaracak kadar iyi olamasam ve kendime henüz yazar diyemesem de insanların merak edip okumak istediği bir şeyler yazabiliyor olmak güzel.

 8- 15 günlük iznim var, yurt dışına çıkmak istiyorum, nereyi önerirsin?

Sakın alınıp darılmayın ama bu tarz sorular benim biraz tarzımın ve amacımın dışında. Ben bir gezi rehberi değilim, ben bir seyyahım ve gezilerimi, anıları yazıyorum sadece. Piyasada gezi rehberliği görevini hakkıyla ve doğru bir şekilde yapan bir çok başka site var, onlardan yardım alabilirsiniz.

9- Şu ükeye nasıl vize alırım ? Şu ülkenin para birimi nedir? Bir …. Kaç TL ediyor ? Şu ülkeye uçak biletleri ne kadar?…

Bu ve bunun gibi google’a yazarak rahatlıkla cevaplarını bulabileceğiniz soruları cevaplamaktan hoşlanmıyorum. Araştırmak yerine başkasına sormayı benimsemiş kişileri beslemek istemiyorum. Lütfen yapmayın bunu , google bana mesaj atmaktan daha kolay, kendi çabalarınızla bulabiliceğiniz şeyler için bile hazırcılığa alışmayın.

10- Ben de yogaya ilgi duyuyorum, nasıl başlamam gerekir?

Herkes için bu süreç farklıdır elbet ama ben ilgi duyuyorum diyen kişilere önce Yoga felsefesiyle ilgili kitapları okumalarını öneririm. Purnam yayınlarının Raja yoga, Jhana yoga, Bhakti yoga, Karma yoga … kitapları benim önerilerim olarak not edebilirsiniz. Felsefesini kavradıktan sonra asanalara yani yoga hareketlerine “bir eğitmen ile birlikte” başlamanızı tavsiye ederim.

 11- Bana gittiğin yerlerden kart atabilir misin?

İnanın bunu yapabilmeyi çok isterim. Bu benim için de eğlenceli bir süreç. Ama sizin gibi bu istekte bulunan o kadar çok insan var ki herkesin isteğini kabul etmeye çalışırsam ne param ne de zamanım yeter buna. Lütfen bunu kişisel algılayıp sizin başımdan savdığımı düşünmeyin.

 12- Sponsorun var mı?

Hayır bir sponsorum yok, sponsorluk için görüşmek isteyen firmalar varsa hayır demem tabi 🙂