Avustralya Vatandaşı Olabilmeniz için 6 Yol

Türkiye’nin pek de hoşa gitmeyen gidişatı bir çoğumuzu yurtdışına göç etme planları yapmaya yönlendiriyor. Avustralya, Amerika, Canada, Yeni Zellanda… göç için en uygun ülkeler gibi görünüyor. Peki ya nasıl?

Avutralya’ya nasıl göç edilir? Avustralya vatandaşı olmanın yolları nelerdir? Bu yazıda size bazı fikirler vereyim dedim, size uygun olanı varsa değerlendirin diye.

1- Çalışma ve Tatil Vizesi İle

Çalışma ve tatil vizesinin ne olduğundan, nasıl alındığından, detaylardan bir önceki yazıda bahsettim. ( Avustralya Çalışma ve Tatil vizesi )

Eğer şartlarınız bu vizeyi almak için uyuyorsa, yapmanız gereken Avustralya’ya gittiğinizde uygun bir iş ve daha önemlisi iyi niyetli bir patron bulmanız. Eğer araba tamirciliği, aşçılık,barmenlik, baristalık… gibi zaten bildiğiniz ve diğerlerinden daha iyi olduğunuza inandığınız bir mesleğiniz varsa sizi kaybetmek istemeyen bir patron size sponsor olmayı teklif edebilir.

aşçı

Nedir bu sponsorluk ?

Yanında çalıştığınız patron sizi kalifikasyonlarınızdan ötürü yanında tutmak istediğine dair başvurur ve bu doğrultuda sponsorluk vizeniz çıkar. En önemli şartı 3 sene boyunca aynı yerde çalışmanız. Yani bir nevi kölelik aslında, çünkü ondan ayırlamayacağınızı bildiği için 3 sene boyunca patron sizi saatlerce istediği şekilde çalıştırır.

3 yıl boyunca sponsorluk vizesi ile orada kalırsınız ve sonrasında Permanent Residency yani Kalıcı Oturma İznine başvurursunuz. 1 sene sonra da vatandaşlığa başvurma hakkına sahip oluyorsunuz. Gençseniz ve bir kalifikasyonunuz ya da kendinizi patrona sevdirmek için şeytan tüyünüz varsa denemeye değer.

2-Dil Okulu ya da Sertifika Programları İle

Türkiye’den giderken dil eğitimi ya da sertifika veya diploma programı alırsınız. Herhangi bir danışmanlık şirketine danıştığınızda size bu konuda yardımcı olacaklardır.

avustralya dil okulu

Avustralya’ya varınca part time çalışma hakkınız var. Çok çalışıp bir sonraki okulunuzun parasını biriktirebilirsiniz. Ya da belki ailenizin durumu iyidir onlar size yardım eder. Yıllarca her sene yeni bir dil okulu ya da sertifika programı alarak orada yaşamaya devam eden insanlar biliyorum. Tabi bu size kalıcı bir vatandaşlık sağlamaz. Bu şekilde isterseniz 10 yıl kalın yine de vatandaşlığı alamazsınız. Bu noktada da eninde sonunda Avustralya’da kalmanıza yardımcı olacak bir sponsor bulmanız gerekecek. Avantaj olarak şunu söyleyeyim: süre uzun oldukça insan ilişkilerinde kendinizi geliştirip size yardımcı olmak isteyecek sponsor bulma ihtimaliniz artabilir. ( ya da belki bir eş 🙂 )

Sertifika programlarınız Güzellik, Hemşirelik, Sağlık, Yaşlı Bakımı, Aşçılık, Fitness, Çocuk Bakıcılığı… gibi alanlardan olursa Avustralya’da iş bulabilme imkanınız olabilir, ve bu da size ileride göçmenliğe başvurma şansı yaratabilir. Ama bu programlar Yöneticilik ve Pazarlamacılık programlarından çok daha pahalı.

Şuna bir gözatabilirsiniz: http://international.tafeqld.edu.au/

 

3- Yüksek Lisans Programları İle

Ailenizin durumu iyiyse Avustralya’da kalmanın en iyi yollarından biri burada Yüksek Lisans, master, doktora okumak. Ama dönemlik 20-25bin dolar gibi ücretlerden bahsediyorum, gerçekten ailenizin durumunun iyi olması gerek. Bu parayı burada hem okuyup hem çalışarak kazanamazsınız.

avustralya yüksek lisans

Ya da başarılı bir öğrenciyseniz burs imkanlarını denemekte fayda var. ( burs detaylarını bana değil google’a sorarsanız sevinirim:) )

 

4- Göçmenlik Başvurusu ile

Avustralya hükümetinin her sene yenilediği bir “Kalifiye Meslekler Listesi” var, eğer bu mesleklerden birine sahipseniz , IELTS’te istenen İngilizce puanını alabiliyorsanız ve puanlama sisteminde istenilen puana ulaşabiliyorsanız Avustralya’ya vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyorsunuz.

kalifiye meslek avustralya

Kalifiye Meslekler Listesi’ne göz atmak isterseniz : https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/SOL

Puanlama için kendinizi buradan kontrol edebilirsiniz:

http://www.visabureau.com/australia/immigration-points-test.aspx

 

 5- Avustralya vatandaşı ile evlilik

En basit ama bir o kadar da zor olan yol 🙂 Yakışıklılığınıza/ güzelliğinize ve ikiyüzlülüğünüze güveniyorsanız denemeye değer.

Turist vizesi ile Avustralya’ya gidersiniz ( ya da belki sizin ülkenize gelenleri tavlamaya çalışırsınız ), flört sitelerinde dolanır ya da sokaklarda dişinize uygun bir av ararsınız. Ağınıza düşen kişiye:

  • erkek arkadaşlara kolaylık için: bir Avustralyalı erkekten duymaya alışmadığı iltifatlar,ilgi,alaka
  • kadın arkadaşlara kolaylık için: bir Avustralyalı kadından görmeye alışmadığı hizmetler ve güleryüz sunarsanız belki bir şansınız olur. ( Yalnız kadın arkadaşlar orada Geyşa ruhuna sahip birçok Asyalı kadın rakibiniz olduğunu da unutmayın: ) )

evlilik

Şaka bir yana tabi kimbilir belki de gidip aşık olursunuz canım, o kadar da kötü niyetli bakmamak lazım 🙂 Vatandaşlığı edinme yöntemlerinden en revaçta olanı olunca yazmadan edemedim.

6- İltica Başvurusu

Pek de hoş olmayan ama yine de bir seçenek olarak size sunabileceğim bir yöntem. Kendi ülkende işkenceye ya da tehlikeye maruz kalıyorsan Avustralya’ya sığınma talebinde bulunabiliyorsun. Ama böyle bir başvurunun ardından Türkiye’ye tekrar girmek istersen ne tarz sorunlar yaşarsına dair ayrıntılı bilgiye ulaşamadım.

Avustralya İltica Başvurusu için bilgiler linkte: http://asylumexplained.asrc.org.au/

Uçakla ülkeye giriş yapanlara ve botla vizesiz olarak ülkeye giriş yapanlara dair farklı işlemler yürütülüyor. Botla ülkeye girenlere artık eskisi kadar hoşgörülü olmadıkları bir gerçek.

mülteci

 

Anlayacağınız öyle çok da kolay değil aslında Avustralya vatandaşı olmak. Ülke açmış kollarını sizi kucaklamak için beklemiyor. Yukarıda saydıklarım içinden size uyanlar var ise ve denemek isterseniz bol şans dilerim.

 

 

Avustralya Vatandaşı Olabilmeniz için 6 Yol” hakkında 41 yorum

  1. Ben Avustralyaya gıtmek ve orada yasamak ıstıyorum yasım 66 meslegım terzılık modelcılık cok avrupa ulkesını gezdım lısanım yeterlı sertıfıkam var 4 cocugum var evlıler ıslerı var resmı kurumlarda calısıyorlar ıngılızce ogretmenler oglum basın yayın mezunu kendı ıs yerı var ben emeklı ve kıra gelırlerım var tum aılecek Avustralyaya gocmen yada turıst olarak gıtmek yada gocmen olarak gıderek orada yasamak ıstıyoruz gereklı bılgı yada yardımcı olursanız sevınırız tesekkurler cevabınızı beklıyoruz esenkalın.

    1. merhaba, ben size doğru bilgiyi verebilecek yetkili kişi değilim. isterseniz elçilikle irtibata geçmeyi deneyin. bol şans

  2. Christmas island denilen bir adaya yolluyorlar . İltica edenleri bazı insanları burada 30 ay kapalı tutup insanlık dışı muamelede bulunuyorlar . Youtube ve google den australia refuge camp yazıp izleyin . Dehşete düşersiniz . Resmen işkence kampı . Birleşmiş milletler iltica yuksek komiserliği burayı unutmuş resmen . Ben çok inceledim hayatımda böyle birşey ne duydum ne gördüm .

  3. Merhaba;
    Akrabalık derecesi ne olmalı? Arkadaşımız bir iş yeri olmamasına rağmen uzun süreli sponsor olabiliyor mu? Göçmenlik veya orada çalışma vizeleri için askerlik durumu belirleyici olabiliyor mu? bu konularda bilginiz varsa paylaşabilirseniz çok sevinirim.

    1. Merhaba,
      O kadar detaylı bilgiye sahip değilim ne yazık ki, sizi yanlış yönlendirmek istemem. Bir danışmanlık şirketine sorarsanız yardımcı olabilirler diye umuyorum.

  4. Merhaba iyigunler dilerim ben evli bir cocuk babasiyim ve esim de su an hamile bebegimizi mellbonde dogurmak istiyoru su anda esimin kardesi melbonde yasiyor ve orda evli biz de oraya gitmek istiyoruz bizi bilgilendirirseniz sevinirim simdiden tesekkurler

    1. Bu konu hakkında bilgiye sahip değilim, yurtdışında doğum konusunu uzmanlık alanına almış firmalar var, onları araştırabilirsiniz, maliyetin bayağı yüksel olduğunu duydum sadece. bol şans

  5. Merhaba,
    Yazilarinizi keyifle okudum. Esim yuksek lisans basvyrusu asamasinda. PR icin yeterli puani toparlayamadik, master programi ile Avustralya’ya gelmeyu planliyoruz. Brisbane’i de dusunmeye basladik bu aksam itibari ile. Bizim icin is imkani olan (Hizmet sektorunde olsa dahi) ve diger buyuk kentlere gore bur tık daha ekonomik olmasi cazibesini arttirdi. Bir de minik kizimiz oldugu icin dogru kararlar vermeye calisiyoruz. Sizin kemt ile ilgili yorumunuz bu dogrultuda olumlu mudur?

    1. Merhaba, ben de sizinle aynı fikirdeyim bu konuda. Brisbane hem büyük bir şehir hem de yaşam masrafları Sydney’e Melbourne’e göre daha uygun. Ayrıca havası ve insanları her daim iç açıcı 🙂

  6. Mrb ben çalışma Ekonomisi ve endüstri İlişkileri bolumu lısans mezunuyum bunun yannda buro yonetımı onlısans mezunuyum esımden bosandım ve bı oglum var avusturalyada halalarım var onların yanına yerlesmem ve calısma sansım ne kadar

    1. bu konuda uzman kişi olmadığım için sizi yanlış yönlendirmek istemem, Avustralya ile ilgili danışmanlık yapan firmaları internetten araştırıp onlara sorabilirseniz daha doğru cevaplar alabilirsiniz diye düşünüyorum. Bol şans dilerim

  7. Merhabalar. Mesleğim erkek berberliği.Yaşım 30. Kalfalık,ustalık ve usta öğretici belgem mevcut. Evliyim ve 2 yaşında bir oğlum var.Avusturalyaya ailece gitmem için ne yapmam gerekiyor.Teşekkürler

  8. Merhabalar. Bir sorum olacak. Öncelikle Yaşlı bakım Hemşiresiyim. 2 yıllık yaşlı bakım üniversiteden mezunum. yani Ön lisans sayılıyor 2 yıl okuduğum için üniversiteyi. İllaki lisans veya yüksek lisans mezunu mu olmak gerekiyor ki yaşlı bakım zaten iki yıllık bir üniversite. Bu şekilde yaşlı bakım hemşiresi olarak gidebilir miyim? diğer sartlar oldu sayalım ? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

    1. merhaba, hangi vize türünden bahsettiğinizi bilemiyorum. göçmenlik ile ilgili soruyorsanız yazıdaki linkten mesleğinizin “Kalifiye Meslekler Listesi!nde yer alıp almadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

  9. Merhaba Burcu Hanım,

    Ben 3 senedir baristalık yapıyorum. Yeterli dil olduktan sonra orda çalışmamı engelleyen bir şey var mı ? Yani mesela direk ordan bir cafe ile anlaşsam oraya gidip direk çalışmaya başlar mıyım ?
    Yalnız üniversite mezunu değilim…

    1. Merhaba,
      Çalışma vizeniz olmanız lazım orada çalışabilmeniz için. Bir cafe ile anlaşabiliyorsanız ve size çalışma vizesi çıkartabiliyorlarsa olabilir tabi.

  10. meraba ben kardesimle beraber oraya gelip bi sure calisip cevreyi ve dil ogrenip ondan sonrada is yeri acmak istiyoruz ayakkabi ile ilgili italyan tarzinda ayakkabi saticaz ama kimsemiz yom dil bilmiyoruz sizce gelmelimiyiz dusunceniz nedir

  11. Merhaba burcu..oncelikle yazilariniz icin verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler..ben 31 yasindayim orta denebilecek kadar ingilizcem var evliyim ve yanliz gidip orda bi sure calisip dil gelistirnek istiyorum bunun icin calisma vizesinemi basvurmaliyim sartlari nelerdir bu konuda bilgi verebilirmisiniz?

    1. merhaba sibel, bahsettiğim çalışma ve tatil vizesi 30 yaşına kadar, normal bir çalışma vizesine oradan bir şirketten davet almadan zaten başvuramıyorsunuz bildiğim kadarıyla. Sizin durumunuzda başvurabileceğiniz en uygun vize ingilizce öğrenimi için öğrenci vizesi olabilir ya da turist vizesiyle ziyaret edebilirsiniz.bol şans

  12. Merhaba ben 13 yasindayim annem ve babamla birlikte avustralyaya gitmek istiyorum. Notlarim cok iyi orada lise okumak icin olan sartlari karşılıyorum. Annem havaalaninda yer hostesi .
    Babam emlakçı . Ayrica avustralyada bir akrabamiz,dayım,kuzenim var. Acaba nasıl gidebiliriz??? Annem ingilizce biliyor. Ben lise icin annem de dil okulu icin gidebiliyormus . Ama kalamiyormus diye duydum. Acaba bu dogrumudur ???cevabinizi bekliyorum

    1. Merhaba, ben bir danışmanlık şirketi değlim,ü bildiğim kadarını zaten blogda yazdım, yanlış yönlendirmek istemem sizi, bir danışmanlık şirketine danışın isterseniz. Bol şans

      1. Burcu hanım çok yararlı, umut ve cesaret verici yazınız için tebrik ve teşekkür ediyorum.
        Kanser hastası olduğum için zamanım kısıtlı.
        Durumum biraz karmaşık olduğu için sizinle özel olarak konuşmak istiyorum. Yardımcı olmanız mümkün müdür ?

  13. Merhaba ben yüksek lisansımı avustralyada yapacağım ve oturum izni alma şansım nedir? Teşekkürler

    1. Merhaba,
      yüksek lisans yaptığınız süre içerisinde zaten kalma hakkına sahipsiniz, bittikten sonra da çalışma ve oturma hakkınız olıuyor bildiğim kadarıyla ama bir danışmanlık firmasına sorsanız daha doğru bir cevaba ulaşırsınız.

  14. Merhaba ben 21 yaşında işitme engelliyim Dianar dan çalışıyorum Avustralya çocukluk hayalimdi oraya gidip oturma ve çalışma izni imkanım var mı?

  15. halam avusturalyada yaşıyor eşi vefat etti çocuğuda yok ben 22 yaşındayım beni oranın vatandaşı yapacak bir şekilde yanına alması mumkun mu

  16. Selam ben insaat ve dis cepe yalitim isleri hakkinda bilgi almak istiyorum oraya turist vizesiyle gelindigi zaman iltica edebiliyormuyum zaman ne kadar suruyor is bulma olasiligim nasil cok tsk

  17. Selam arkadaşlar ben viyana doğumluyum ancak şuanda turkiyedeyim annemin de babanın vatandaşlığı yok gitmeyi talep etsem olumlu cevap alirmiyim

  18. Merhaba ben otelciyim .Istanbulda buyuk otellere calistim su an da H/K departmaninda yonetici konumundayim .Ben kimlik te 66 dogumluyum .Tabiki her daim gecetli olan o ve Avustralya ya hitmek bir sekilde orada.kalmak istiyorum ailemide beraber tabi orada otel de is bulma san sim varmidir.calistigim otellerin bonservisleri var .sorun ingilizce zayif

    1. Merhaba, Şansınız vardır ya da yoktur gibi bireysel bir bilgiyle sizi yanıltmak istemem, bu tamamen size bağlı bir durum. Göçmenlik için aranan nitelikli meslekler listesinde sizin de mesleğinize yer veriliyorsa şansınızı deneyebilirsiniz. bol şans dilerim

  19. merhaba 18 yaşındayım. Avustralya ya gitmek ve orada yaşamak istiyorum mühendislik öğrencisiyim. halam kuzenlerim ve eniştem orada yaşıyor . bu iş sponsorluğu konusunda onlar bana sponsor olabilir mi ve başka şansım var mı gitmek için şimdiden teşekkür ederim

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir